Cum ar putea fi plimbat DOSARUL TRANSFERURILOR pe ruta Curtea de Apel-Înalta Curte, prin „metoda Voiculescu”

Cum ar putea fi plimbat DOSARUL TRANSFERURILOR  pe ruta Curtea de Apel-Înalta Curte, prin metoda Voiculescu
Publicat: 20/05/2013, 18:12
Actualizat: 29/04/2015, 23:26

Un tertip procedural ar putea plimba Dosarul Transferurilor pe ruta Curtea de Apel-Înalta Curte astfel încât cei opt grei din fotbal să câștige timp înaintea unei condamnări definitive. Și asta pentru că magistrații Curții Supreme au decis să trimită spre rejudecare Dosarul Transferurilor la Curtea de Apel, însă nu au clarificat situația lui Gigi Nețoiu care este parlamentar. Potrivit legislației dosarele cu parlamentari sunt judecate de către Curtea Supremă. Astfel că după ce dosarul va ajunge la Curtea de Apel București instanța va dispune trimiterea cauzei la Curtea Supremă. Nețoiu va putea folosi „modelul Voiculescu” și va putea să demisioneze astfel că dosar ar urma să fie din nou declinat către Curtea de Apel. Toți inculpații din dosarul Transferurilor vor putea beneficia de acest tertip procedural. Dan Voiculescu a câștigat peste un an de zile, folosind această metodă.

Precedent

Un complet din trei judecători ai Curții Supreme au decis să caseze sentința prin care cei opt grei ai fotbalului românesc erau condamnați, în total, la 40 de ani de închisoare. Instanța a mai dispus rejudecarea dosarului la Curtea de Apel. Instanța nu a lămurit ce se va întâmpla cu dosarul având în vedere că Gigi Nețoiu este deputat PPDD.

Potrivit legislației dosarele în care inculpații sunt parlamentari sunt judecate de către Curtea Supremă. Potrivit unor experti consultați de gândul, după ce dosarul va ajunge la Curtea de Apel București instanța va consta că Gigi Nețoiu este parlamentar și va transmite dosarul la Curtea Supremă.

Deputatul PPDD va putea utiliza metoda Voiculescu prin care să plimbe dosarul de la Curtea Supemă la Curtea de Apel și înapoi. După ce sosarul ajunge din nou la Curtea Supremă, Nețoiu își poate da demisia din Parlament. Din nou instanța va fi nevoită să trimită dosarul la Curtea de Apel. În cazul lui Voiculescu procesul a fost tergiversat cu această metodată peste un an de zile. O altă soluție posibilă este și disjungerea dosarului strict pentru Gigi Nețoiu însă nu este o soluție juridică utilizată prea des de către instanțe.

Instanța are posibilitatea să disjungă dosarul numai pentru Gigi Nețoiu însă în cazuri similare, precum dosarele Voiculescu, Păsat sau Ghiță instanțele nu au disjuns judecarea pentru cei care au dobândit sau au pierdut calitatea de parlamentar.

Un judecător a făcut opinie separată

Curtea de Apel București a decis anul trecut următoarele pedepse: Borcea – 7 ani de închisoare, Copos – 5 ani, MM Stoica – 4 ani, Giovanni Becali – 8 ani, Victor Becali – 7 ani, Gică Popescu – 3 ani cu suspendare, Nețoiu – 3 ani cu suspendare, Pădureanu – 3 ani cu suspendare.

Aceste pedepse au fost anulate de decizia Curții Supreme. Completul care a judecat dosarul a fost format din judecătoarele: Lavinia Lefterache, Corina Jîjîie și Lucia Rog. Judecătoarea Lavinia Lefterache a făcut opinie separată în sensul că a admis recursul DNA dar și recursul inculpaților. Judecătoarea a fost de părere că Jean Pădureanu și Gică Popescu sunt nevinovați.

Când se prescriu faptele în Dosarul Transferurilor

Toți cei opt inculpați din dosarul Transferurilor sunt acuzați de înșelăciune cu consecinte deosebit de grave. Pentru această înfracțiune legea prevede o pedeapsă cuprinsă între 10 și 20 de ani. Pentru aceste pedepse Codul Penal spune că termenul de prescripție este de 15 ani. De menționat însă că pentru unele dintre faptele reținute în rechizitoriu prescripția ar putea interveni în anul 2014.

George Copos acuzat de înselăciune cu consecințe grave – pedeapsa maximă este de 20 de ani. Pentru acestă infracțiune termenul de prescripție este de 15 ani. Ultimele fapte au fost comise în 2003. Astfel că termenul de prescripție se împlinește în anul 2018

MM Stoica acuzat și el de înșelăciune cu consecințe grave, faptă săvârșită în anul 2001. Astfel, în cazul său termenul de prescripție se împlinește în 2016.

Cristi Bocea și el acuzat de înșelăciune cu consecințe grave, ultimele fapte fiind reținute pentru anul 2005. Termenul de prescripție se împlinește în cazul său în anul 2020.

Pentru infracțiunile lui Ioan Becali termenul de prescripție este același ca și în cazul lui Borcea adică 2020. La fel și în cazul fratelui său Victor Becali, acesta are termen de prescripție pentru anul 2020.

Jean Pădureanu și el este acuzat de înșelăciune cu consecințe grave. Termenul de prescripție pentru Jean Pădureanu este 2018 pentru că faptele au fost comise de fostul conducător al Gloriei Bistrița în anul 2003.

Același termen de prescripție îl prevede legea și pentru Gică Popescu, adică anul 2018. Potrivit procurorilor Gigi Nețoiu a comis faptele în anul 2004 astfel că în cazul său termenul de prescripție este 2019.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină